CONSULTAR HORARIS A L’OFICINA DE TURISME

Sant Feliu

Un dels espais més emocionants de la ciutat

CONSULTAR HORARIS A L’OFICINA DE TURISME

Sant Feliu

Un dels espais més emocionants de la ciutat

La més antiga de Xàtiva

Sant Feliu és una de les esglésies més antigues del Regne de València. Va ser construïda el 1265, després de la conquesta cristiana de Jaume I, coincidint amb l’expansió del gòtic per terres valencianes. Es troba a la falda del Castell, molt prop del mirador de Bellveret, en el que va ser l’antiga ciutat romana de Saetabis. Es va erigir sobre les restes de l’antiga catedral visigòtica.

Atri de columnes romanes

Orientat cap al nord, ocupa tota la façana lateral de l’església. El sostenen sis columnes de marbre provinents d’antics edificis romans, algunes amb el característic color rosat de les properes pedreres del Buixcarró. Curiosament, cadascuna és diferent de la resta.

Portada romànica

La portada romànica, austera però magnífica, és un dels pocs exemples d’aquest estil que podem trobar en terres valencianes. Crida l’atenció per aquest motiu, ja que la conquesta cristiana de Jaume I va coincidir amb l’expansió del gòtic.

La pica de Sant Feliu

Element destacat en l’interior és la pica d’aigua beneïda, obra d’alabastre del segle XIII i estil romànic que representa escenes de la Nativitat i l’Adoració dels pastors. En la base trobem ornamentació de tipus floral. Conserva restes de la policromia original.

Valuoses pintures murals

Els murs van ser encalats, amagant-se valuoses pintures murals de la primera meitat del segle XIV. Restaurades en part, es tracta del conjunt més gran de pintura medieval d’estil gòtic lineal o protogòtic conservat en la Comunitat Valenciana. Retaule de Sant Nicolau de Bari, a l’esquerra del retaule major.

La Verge Maria entronitzada, en la capella que delimiten els arcs segon i tercer. Hi trobem també un Sant Cristòfol i un Calvari en la segona capella del costat de l’Epístola, el dret mirant l’altar de front.

El retaule major

La peça més destacada de l’interior de Sant Feliu és el superb retaule gòtic de l’altar major, obra del taller dels germans Cabanes, datat a començament del segle XV. Conté 27 pintures sobre taula, distribuïda en tres carrers, predel·la i polsera, i dues escultures de  factura posterior dedicades a Sant Feliu de Girona i Sant Feliu de Lió.

El retaule reflecteix fidelment la seua època, lligada encara al gòtic però amb ecos del nou llenguatge renaixentista. Fou encarregat a començament del segle XV pels jurats, magistrats municipals. Per aquest motiu conté els escuts de la ciutat i el Real de la Corona d’Aragó.

INFORMACIÓ

SANT FELIU
Carretera del Castell, s/nº

AUDIOGUIES

Església de Sant Feliu
Iglesia de Sant Feliú - Interior