Corpus Christi

Herència cultural secular

Corpus Christi

Herència cultural secular

Faig saber a tots els veïns d’aquesta ciutat […] amb motiu de la propera festivitat del Corpus que s’ha de celebrar en el dia de demà el que tots els residents de la volta de dita processó tinguen nets els carrers i adornats els balcons i finestres amb cortines i demés corresponents a funció tan solemne […].

Ordre municipal, 1753

Recuperant l'esplendor original

El mes de juny té lloc la processó del Corpus Christi. Solemne, però a la vegada molt cridanera, ja que compta amb nombrosos elements de la cultura popular, la majoria amb dansa pròpia. Des dels orígens combina una part profana amb la religiosa.

Documentada en el segle XIV, és una de les més antigues de la Comunitat Valenciana. A partir de la dècada de 1980 s’inicià la recuperació d’aquesta processó, camí que ha portat al seu esplendor actual. Alumnes de les escoles es preparen durant setmanes per a executar les danses, molt nombroses. En la part religiosa desfilen molts personatges que representen escenes bíbliques. Altre element significatiu és l’enramada, en què abans del pas de la processó els veïns escampen pel carrer plantes aromàtiques, a mode de catifa vegetal.

La Moma, lluita de la virtut contra el pecat

La processó del Corpus compta amb nombroses danses i elements religiosos. Però sens dubte el més característic és la Moma, la que enclou més contingut simbòlic i considerada la més antiga. La Moma, vestida de blanc i element central de la dansa, encarna la virtut, mentre que els ‘moms’, vestits de roig i negre, representen els pecats capitals. Les figures que representen, al so d’una senzilla melodia interpretada amb dolçaina i tabal, simbolitzen la lluita de la virtut contra el pecat.

Altres danses destacades són les dels Gegants, vinculats des de primera hora al Corpus, els cèlebres Nanos, el Paloteig, provinent de l’arcaic ball de bastons, la Magrana, element específic de les processons valencianes del Corpus, els Arquets, els Cavallets, personatges bíblics, etc.

Una música singular

Un altre element digne d’esment de la celebració del Corpus és la música, indestriable de les danses i de les representacions teatrals, d’una riquesa excepcional. La majoria de les peces, con la de la dansa de la Moma, són antigues tonades que s’interpreten amb tabal i dolçaina, instruments tradicionals de la cultura popular valenciana.

Implicació i participació

Des dels seus inicis la festa del Corpus comptà amb una considerable participació popular, tant en la part profana com en la religiosa. A partir de l’inici de recuperació de la festa s’han anat incorporant les escoles de Xàtiva, els alumnes de les quals interpreten les diferents danses després d’assajar-les amb extrema cura, així com l’Escola de Danses de la ciutat.

Sincretisme popular i religiós

Des dels seus orígens en el segle XIV el Corpus va coincidir en dates amb antigues celebracions profanes, rituals ancestrals lligats al cicle agrari. L’absorció d’aquestes manifestacions per part del cristianisme explica la fusió d’elements de la cultura popular i religiosos en el Corpus de Xàtiva i d’altres poblacions. Per la seua banda danses com la Moma, o les diferents representacions de ‘misteris’ bíblics, són herència de la corrent didàctico-moralitzadora de l’església en els inicis de l’edat moderna.

LLOCS DE LES DANSES

1. Plaça de la Seu
2. Carrer de la Corretgeria (encreuament amb carrer Roca)
3. Plaça de Santa Tecla (centre)
4. Carrer del Taquígraf Martí (cantonada església Mercè)
5. Plaça de Sant Jaume (centre)
6. Plaça de la Bassa (eixida carrer Hostals)
7. Plaça de la Bassa (eixida carrer Sant Francesc)
8. Porta de Sant Francesc (junt a la font barroca)
9. Carrer de Montcada (enfront de Dominiques)
10. Portal del Lleó (encreuament Montcada)

11. Plaça de la Trinitat (lateral font gòtica)
12. Carrer de l’Àngel (encreuament carrer Barranc)
13. Portal de València (enfront d’església Consolació)
14. Plaça de Benlloch (encreuament carrer Sant Pere)
15. Plaça de Sant Pere (enfront del forn)
16. Carrer de Segurana (encreuament carrer Sant Cristòfol)
17. Plaça d’Enríquez (encreuament carrer Sant Vicent)
18. Plaça de l’Abat Pla (enfront de porta de darrere de la Seu)
19. Plaça de la Seu (centre)

Elements, danses i personatges bíblics de la processó del Corpus Christi (arxiu .pdf).