Hospital Reial

Una icona de l’arquitectura valenciana del XVI

i seu de l’ESPAI BORJA

2 de novembre (Fira Borja): OBERT d’ 11:00 a 14:00 i de 16:00 a 18:00

Hospital Reial

Una icona de l’arquitectura valenciana del XVI

2 de novembre (Fira Borja): OBERT d’ 11:00 a 14:00 i de 16:00 a 18:00

Fundat com a hospital reial per Jaume I el 1244, reconstruït segles després, és un dels monuments més bells i interessants de Xàtiva. A més de la seua bellesa formal interessa per la curiosa fusió de la darrera arquitectura gòtica amb els primers assajos renaixentistes, sent l’edifici que millor sintetitza la situació de l’arquitectura valenciana en els anys centrals del segle XVI. Durant més de cinc segles s’ha ocupat de la salut dels xativins.


La porta dreta del conjunt, que permet l’accés a la capella gòtica, té arc conopial envoltat de pinacles flamígers. Una sèrie de magnífics àngels músics se superposen a l’última arquivolta i acompanyen la imatge de la Verge amb el Nen.

En la façana es troben unes volades peculiars, de reminiscències gòtiques. El conjunt es corona amb una galeria de petits arcs de mig punt, molt semblant a les dels palaus contemporanis florentins.

La porta central està concebuda com un arc de triomf de pilastres dòriques, fris, frontó i fornícula veneradora, pertany plenament a l’estil renaixentista. En el centre de la portada, damunt d’ella seguint l’eix de la simetria, s’obren tres finestrals. Un quart finestral se situa a la part esquerra lleugerament més separat que els altres, la qual cosa dóna un gran equilibri visual al conjunt de la façana.

L’Hospital va quedar molt afectat per l’incendi de 1707, es especial l’interior. Fou reconstruït a començament del segle XVIII i les sales decorades amb taulells de la Real Fàbrica de València. El 2006, amb motiu de la realització de l’exposició  La Llum de les Imatges es va restaurar la capella per a acollir el centre de recepció de visitants. Aquesta restauració va fer visibles detalls de policromia en les figures de la seua façana.

INFORMACIÓ

HOSPITAL REIAL / ESPAI BORJA
Plaça Calixt III

HORARIS

Divendres i dissabte, d’ 11:00 a 14:00 i de 16:00 a 18:00
Diumenge i festius, d’ 11:00 a 14:00

2 de novembre (Fira Borja): d’ 11:00 a 14:00 i de 16:00 a 18:00

AUDIOGUIES

Hospital de pobres