De camí a la Cova Negra

Rere les passes del Neandertal

De camí a la Cova Negra

Rere les passes del Neandertal

Una paisatge amb història

Als voltants de Xàtiva es troba la Cova Negra, declarat Paratge Natural Municipal el 2006, de visita imprescindible. Situat en l’estreta vall que recorre el riu Albaida, les seues 57 hectàrees ens revelen un espai d’alt valor ecològic i patrimonial. Un paisatge privilegiat que ens portarà fins el jaciment de la Cova Negra, declarat Bé d’Interès Cultural, bàsic per comprendre la prehistòria europea i la vida de l’home de Neandertal.

Font de biodiversitat

Un passeig pel paratge de la Cova Negra ens portarà a descobrir el contrast entre la vegetació de ribera i la de muntanya. En la primera, si ens acostem al riu Albaida, destaquen les comunitats vegetals flotants i boscos de ribera, amb exemplars ben desenvolupats de xops i d’oms. En l’àrea de muntanya ens seduirà l’aroma de la vegetació mediterrània, amb nombroses plantes aromàtiques entre les quals trobarem la pebrella, endemisme valencià.

Fauna a la vista

Àguila de panxa blanca, agró blau, agró roig, blauet, falcó pelegrí…si observem amb paciència potser tenim la sort d’albirar alguna d’aquestes espècies en la nostra passejada. Les aus són l’element amb major representació en la Cova Negra, encara que no l’únic, ja que compta amb una important riquesa faunística.

La Cova Negra, important jaciment arqueològic

En el meandre més ampli del riu Albaida apareix el jaciment arqueològic de la Cova Negra, llar de l’home de Neandertal en el paleolític. La cova rep el nom pel color fosc de les parets. En l’interior s’han trobat restes humanes i pintures; ens trobem en un espai d’importància fonamental per comprendre la cultura del mosterià i la realitat dels neandertals. En el Museu de l’Almodí s’exhibeix una reproducció exacta d’un os parietal de l’època, descobert a la cova.  

Les Arcadetes d'Alboi

Joia històrica de l’enginyeria hidràulica de la comarca, l’aqüeducte de les Arcadetes d’Alboi permet salvar el camí d’Alboi en arribar al riu Albaida. De construcció gòtica, tot i que no documentada, els seus nou arcs ogivals i dos-cents metres de longitud ens transporten a altra època en què facilitava el subministrament d’aigua a la ciutat.

Un canal medieval

Les Arcadetes formen part del Canal de Bellús a Xàtiva, una canalització medieval que naix en la Font de Bellús. Catalogat com a BIC a començament de segle, acompanya durant deu quilòmetres el riu Albaida. Té el seu encant anar trobant els respiralls, elements verticals circulars mitjançant els quals el canal connecta amb l’exterior en els trams subterranis. Conta la llegenda local que van nàixer gràcies a l’enginy de la filla del rei musulmà de Xàtiva, el que va permetre el pas de l’aigua durant tot el recorregut. Ara bé, els seus gelosos germans li van pagar la inventiva amb la mort, succés que recorden dos brolladors d’aigua cristal·lina que sortiren al mateix lloc.

Respirar a l'aire lliure

El paratge de la Cova Negra, i en general l’entorn de Xàtiva, és ideal per la pràctica d’esports a l’aire lliure. Els nombrosos senders i camins del paisatge el converteixen en immillorable per gaudir del senderisme i del BTT. A més, podrem practicar l’escalada en l’Aventador, gran paret rocosa amb tradició en aquest esport.

COM ARRIBAR AMB COTXE

Des de Xàtiva, per la CV-610, direcció Genovès; abans de la segona rodona d’entrada a la població, gireu en direcció a la pedania d’Alboi. A l’entrada, feu un gir tancat a l’esquerra en direcció a la chopera de Alboi. Després de seguir el camí 2 quilòmetres s’arriba a la zona d’aparcaments, amb cabuda per almenys 40 vehicles, situat en el marge dret del riu Albaida.

Des de Xàtiva cap a Bellús per la N-340; a l’alçada de l’ermita de Bixquert es troba a l’esquerra una indicació al Camí del Pont Sec junt a la pròpia senyalització del paratge; des d’ací, seguiu les indicacions que ens portaran a una xicoteta àrea d’aparcaments situada en el marge dret del riu Albaida. Des d’aquest punt comença la senda que recorre tot el paratge, per fer a peu, passant per la Cova Negra fins a la Casa de la Llum.

RUTA SENDERISTA DES DE XÀTIVA

El recorregut a peu des de Xàtiva PRV-78 fins el paratge ocupa entre hora i mitja i dues hores; la ruta, senyalitzada completament, comença des de la Font dels 25 Dolls. Es tracta d’un recorregut pla, molt senzill i que discorre seguint la traça del canal d’abastiment d’aigües de Xàtiva.