HORARI
Fins al 7 de gener: de les 10 a 22 hores.
Els dies 24 i 31 de desembre: de les 10 a 20 hores.

Betlem monumental

Atracció a per milers de visitants

HORARI
Fins al 7 de gener: de les 10 a 22 hores.
Els dies 24 i 31 de desembre: de les 10 a 20 hores.

Betlem monumental

Atracció per a milers de visitants

Quan s’acosten les celebracions de Nadal, l’Albereda de Xàtiva canvia per complet la fesomia per tal d’acollir una de les atraccions anuals que desperta més interès: el Betlem Monumental. Considerat el més gran d’Espanya, el Betlem xativí s’ha convertit en una atracció turística de primer ordre i atreu desenes de milers de visitants tots els anys.

El Betlem es caracteritza per tindre cura de cada detall i ha crescut any rere any des de l’any 1993. Del tradicional pessebre nadalenc dels inicis ha passat a interpretar nombroses escenes, amb noves aportacions i millores constants. Figures a mida real fetes per artistes fallers, materials reciclats, aportacions solidàries…nombrosos elements contribueixen a configurar una representació amb un valor singular més enllà del simbolisme religiós.

Un betlem sostenible

Durant tot l’any operaris municipals recullen elements que posteriorment s’utilitzaran en el muntatge del Betlem, a més d’antigues ferramentes i utillatge etnològic aportat pel veïnat. La sostenibilitat que li atorga l’ús de materials reutilitzats és, doncs, un dels principals valors de la instal·lació.

Solidaritat i compromís

El Betlem té també una destacada vessant solidària. Les fruites i verdures utilitzades, que en són moltes i generalment donades pels comerços locals, es lliuren posteriorment a entitats que s’ocupen de la població sense recursos. A més els visitants poden demanar un desig llençant una moneda a qualsevol de les fonts instal·lades. Els fons recollits es destinen a ONG locals.

Artistes fallers

La majoria de figures a escala humana han estat modelades per artistes fallers, la qual cosa li confereix un aroma de betlem genuïnament valencià. Tots els elements presents es realcen, en caure la nit, amb una il·luminació especial per l’ocasió.

Les figures originàries del Betlem, les del portal i alguns altres personatges, són obra del gran mestre d’artistes José Martínez Mollá. La resta de figures són obra de Xavier Herrero, mentre que l’última incorporació, els Reis Mags, són obra de Manuel J. Blanco Climent. Tots ells són artistes xativins.

GALERIA FOTOGRÀFICA