Xàtiva acull un congrés dedicat a la presència dels Borja en l’art

4, 5, 6, i 7 de maig de 2016

El convent de Sant Domènec de Xàtiva acollirà, a començament del mes de maig, el I congrés Xàtiva: història, cultura i identitat, organitzat per l’Ajuntament amb la col·laboració de la Universitat de València i l’Institut d’Estudis Borgians. El congrés se centra en les recreacions artístiques realitzades sobre la família Borja (coneguda sovint per la forma italianizant Borgia) en totes les èpoques i disciplines.

Durant quatre dies presentaran les seues comunicacions a Xàtiva reconeguts artistes i estudiosos de la matèria, amb l’objectiu d’analitzar la visió que s’ha tingut de la cèlebre família de papes valenciana des de diferents manifestacions artístiques. El congrés també s’interessa pel paper que la ràdio, la televisió, la literatura, l’òpera o el cinema han pogut tindre en la consolidació de la famosa ‘llegenda negra’ dels Borja, i per destriar la part que hi ha de fantasia i de documentació històrica.

La conferència inaugural anirà a càrrec de l’escriptor, antropòleg i sociòleg valencià Joan Francesc Mira, a qui presentarà el periodista i escriptor xativí Xavier Aliaga, que parlarà de Els Borja: una família, un temps una llegenda. L’Ajuntament de Xàtiva ha oferit 20 beques d’assistència al Congrés, que durant el quatre dies anirà acompanyat d’un programa d’activitats culturals encara per determinar.