Xàtiva commemora els 40 anys de la Pedra dels Maulets

Xàtiva aprofitarà els actes de commemoració del 25 d’Abril, que es celebren anualment a la capital de la Costera, per recordar el 40è aniversari de la inauguració de la Pedra dels Maulets. Aquest monòlit, ubicat a la plaça de Sant Francesc, homenatja els defensors de Xàtiva i dels Furs valencians durant la Guerra de Successió. Es tracta de l’únic monument dedicat als maulets del territori valencià.

Els actes institucionals de commemoració del 25 d’abril, data de la Batalla d’Almansa l’any 1707, tindran lloc el dissabte 21 d’abril de matí. La Comissió 25 d’Abril, integrada per nombroses entitats xativines a més de l’Ajuntament, ha volgut aprofitar l’efemèride per comptar amb personalitats polítiques significatives d’aquell moment. Aquest és el programa complet dels actes d’enguany :

  • De 10.00 a 13.00.- Tallers per a tots els públics i esmorzar d’encontres a la plaça del Mercat.
  • 11.00.- Inici de la desfilada i dansà des de la Plaça del Mercat.
  • 12.00.- A la Porta de Sant Francesc, acte principal amb la participació del grup “Barbaritats”.
    Manifest a càrrec de Josep Lluís Albinyana, primer president del Consell Preautonòmic del País Valencià.

La Pedra dels Maulets consisteix en una gran pedra de marbre de Buixcarró de les pedreres de Barxeta, amb una cara polida sobre la qual hi ha una inscripció que diu: Als maulets per l’heroica defensa de la ciutat, cremada el 1707 per Felip V, en la lluita pels furs valencians. Els xativins i tots els valencians. 18-6-1978.