Xàtiva Balla 2022
«Xàtiva balla 2022» es desenvoluparà en espais municipals com ara el Gran Teatre i també ocuparà els carrers de la ciutat
Xàtiva ha preparat una sèrie d’activitats per tal de celebrar el Dia Internacional de la Dansa, que se celebra el 29 d’abril, i que han estat presentades aquest divendres en roda de premsa per part de la regidora d’Arts Escèniques Reme Sinisterra, la regidora de Gran Teatre Maria Beltrán, la regidora de Cultura Raquel Caballero.
El Dia Internacional de la Dansa serà el punt de partida de les activitats organitzades a nivell municipal, amb un acte d’inauguració a partir de les 18 hores amb música en directe i la col·laboració de Jonatan Cantos i Irene Hermoso de Mendoza. Posteriorment es realitzarà una cercavila amb circ a càrrec de la companyia La Troupe Malabó. També el dia 29 d’abril, a les 20:30 hores, hi ha programat al Gran Teatre un espectacle de dansa interdisciplinar anomenat «DID 2022», destinat a tota la família i produït per l’Institut de Dansa Educocreativa i Social. Per a aquest espectacle es podran comprar les entrades a Instanticket i a les taquilles del Gran Teatre els dimarts, dijous i divendres de 12 a 14 hores.
L’activitat continuarà el dissabte 30 d’abril, dia en que s’han programat fins a huit cites. Pel matí hi haurà una masterclass de Zumba al Jardí de la Pau (11h), i posteriorment altra sobre Danses per als més menuts (12h) i sobre ball fandango destinat als adults (13h). De vesprada tindrà lloc una activitat de Biodansa en la Natura a la falda del Castell (espai de la Nevera), a càrrec de Ferran Balaguer (17h), mentre que a les 19 hores al Jardí de la Pau hi haurà una exhibició de dansa, circ i fantasia i a les 20 hores a l’Albereda Jaume I una exhibició de danses ètniques. Aquest dia també hi haurà a l’Albereda Jaume I un espectacle de dansa a càrrec de la companyia basca Ertza, que actuarà a les 12:30 i a les 18 hores.
Menció a banda mereix també l’espectacle organitzat per al dissabte 30 d’abril al Gran Teatre de Xàtiva a partir de les 20:30 hores, on el hip-hop, la dansa i la cultura urbana seran protagonistes mitjançant l’espectacle «Around the world», de la companyia internacional Brodas Bros. Les entrades per a aquest espectacle es podran adquirir a Instanticket i a les taquilles del Gran Teatre (dimarts, dijous i divendres de 12 a 14h i el dia de la funció).
Per al diumenge 1 de maig hi haurà altres cinc cites vinculades a les arts escèniques. La companyia basca Ertza tornarà a oferir un espectacle, en aquest cas anomenat «Otempodiz», amb passes a les 11 i a les 13 hores, mentre que a les 12h es realitzarà un itinerari de Folklore al carrer amb inici a la porta de l’Ajuntament i arribada a la Finca del Sol passant per Porta de Sant Francesc, Mercat, Quatre Cantons, Trobat, Plaça la Bassa, carrer Sant Francesc i de nou Albereda Jaume I. Ja de vesprada es realitzarà una exhibició de ball a l’Albereda Jaume I (17h) i una dansà al carrer a la Plaça de la Seu (19h). Les activitats finalitzaran els dies 4 i 5 de maig de 18 a 20:30 hores al Gran Teatre de Xàtiva amb exhibicions de Acrogimnàstica a càrrec dels Instituts Josep de Ribera i Lluís Simarro.
«Hem tractat d’aglutinar en aquest projecte a totes les associacions, acadèmies i entitats locals, combinant-les amb la signatura de produccions nacionals i internacionals» ha indicat la regidora d’Arts Escèniques Reme Sinisterra, qui ha afirmat que «és una programació molt intensiva i espere que la gent de Xàtiva i de la comarca gaudisca i puga veure aquest format de dansa que es desenvoluparà tant en espais tancats com en espais oberts».
A nivell local, durant aquests dies col·laboraran entitats i associacions com ara Avanza Fitness, grup de dansa Socarrel, Associació de Biodansa de la Comunitat Valenciana, acadèmia Fantasy, grup de danses Orientals Arash, Escola de Danses de Xàtiva, Acrodance Xàtiva i Rytmus.
Participació cultural i educativa
Al mateix temps, tant diferents entitats culturals i socials com centres educatius han preparat una sèrie d’activitats que s’oferiran des del dia 26 d’abril i es prolongaran també fins el dia 29.
Hi haurà un taller de dansa urbana destinat a públic de 9 a 13 anys a càrrec d’Àngela Villa (del 26 al 29) un taller de ballet per a joves de 6 a 9 anys impartit per Cristina Vidal (el 26 i 27 d’abril), un taller de creació de teatre físic per a majors de 16 anys a càrrec d’Idoya Rossi (del 26 al 28 d’abril al CCX), un taller de dansa contemporània per a majors de 50 anys per part de Gema Gisbert (del 26 al 28 d’abril) i un taller de moviment expressiu i creatiu per a grups amb afeccions de diverses índoles realitzar per Rakel Ferrero (el 28 i el 29 d’abril).
A més a més, el 29 d’abril (Dia Internacional de la Dansa) es realitzarà al Gran Teatre des de les 10:30 hores una sessió escolar d’una mostra de dansa amb música en directe i posterior col·loqui participatiu al voltant de la temàtica de l’espectacle a càrrec de l’Institut de Dansa Educocreativa i Social. Està destinat a alumnes de Primària, l’aforament és de 488 persones i el preu de 3 euros per alumne.
Autor del cartell
El cartell del «Xàtiva Balla 2022» ha estat realitzat per Fran Pons, director creatiu i dissenyador en Monday, un estudi xativí especialitzat en branding i disseny gràfic, orientat a la consultoria i a la creació d’eines i llenguatges gràfics destinats a comunicar i impulsar projectes emprenedors, professionals i institucionals.
Pons ha desenvolupat treballs per al sector empresarial local, nacional i internacional, així com per a personalitats, espais culturals i organitzacions com ara MTV, Lladró, Swarovski, l’ONU, Eroski, la Generalitat Valenciana o Francis Montesinos entre altres.