Xàtiva avança el Nadal al pont de desembre

La inauguració del Betlem i les activitats s’iniciaran el dia 5, destacant una gran exposició de playmobils, un Mercat de Nadal i un reclam fotogràfic

La regidora de Cultura Festiva Maria Beltrán ha presentat aquest divendres la programació del Nadal 2023-2024, en la qual les principals novetats seran l’avanç de la inauguració del Betlem monumental i una gran exposició de playmobils que s’ubicarà a l’ex convent de Sant Domènec.

«El Nadal a Xàtiva arriba més prompte que mai en aquest any 2023. Si visiteu qualsevol ciutat amb un atractiu turístic important com és el cas de Xàtiva, podreu observar que el Nadal comença ja al pont de desembre. Des de l’Ajuntament de Xàtiva hem decidit que havíem de fer este pas per continuar impulsant el turisme a la ciutat i per augmentar el flux de visitants durant aquestes dates», ha manifestat Maria Beltrán.

D’aquesta manera el dimarts 5 de desembre, a les 18 hores, tindrà lloc l’acte d’inauguració del Betlem monumental de Xàtiva, el més gran d’Espanya a mida natural. La cita s’iniciarà a la plaça del Mercat, amb una cavalcada amb batucada i animacions que arribarà fins l’Albereda Jaume I on, al voltant de les 19 de la vesprada, es realitzarà la inauguració. A més a més a l’Albereda es comptarà amb llocs de roses i cotó de sucre per a tots els xiquets i xiquetes, i l’espectacle acabarà amb un concert infantil i familiar a càrrec de la Glüps Band. Les visites guiades dels centres educatius es realitzaran entre l’11 i el 22 de desembre, i hi ha ja més de 500 alumnes inscrits per a la visita, els i les quals seran obsequiats amb un puzle de la ciutat.

Altre gran atractiu per al Nadal a Xàtiva, que també es posarà en marxa el dia 5 de desembre, és l’obertura d’una exposició de playmobils que s’ubicarà a l’espai cultural de Sant Domènec fins al 10 de gener, i que es podrà veure a la ciutat per primera vegada. Es tracta d’una col·lecció privada que ja ha estat exposada a altres ajuntaments i entitats, i que comptarà amb més de 100 metres quadrats d’exposició, destacant una mostra principalment amb temàtica medieval però que també comptarà amb diorames com a decoració, clics més grans i algun fotoreclam. L’horari d’obertura de la instal·lació serà l’habitual (de dimecres a diumenge de 10 a 14 i de dimecres a dissabte de 16 a 19h), si bé podria ampliar-se en cas de comptar amb una bona acceptació.

Un dels espais que concentrarà també una gran activitat a partir del 5 de desembre serà la Glorieta José Espejo, on es col·locarà (fins al 31 de desembre) altre dels reclams turístics que s’han preparat per a enguany: un fotoreclam amb el lluminós ren Rodolf en el qual els menuts i els no tan menuts podran asseure’s per fer-se una foto. A més a més, a la Glorieta també s’ubicarà un Mercat de Nadal organitzat per l’associació Adexa amb la col·laboració de l’Ajuntament, el qual comptarà amb 15 casetes de fusta que oferiran productes d’alimentació, bijuteria artesanal, articles de decoració, complements i articles nadalencs. Aquest Mercat, que es podrà visitar fins al 30 de desembre amb horari de 11 a 14 i de 17 a 20 hores comptarà amb food trucks per a poder menjar. A més a més, Adexa realitzarà un sorteig de 1.000 euros que es podran bescanviar al comerç local.

La regidora de Cultura Festiva també ha destacat altres cites com ara una exposició privada d’un poblat nadalenc que reproduirà elements nadalencs en miniatura i que s’ubicarà a l’Avinguda Selgas nº3 del 5 de desembre al 6 de gener en horari de 10 a 14 i de 15:30 a 21 hores (preu de 1 euro per als menuts de 3 a 12 anys i 2 euros per al públic general); i una parenoelada motera solidària organitzada pel Club Moto Ruta per al 23 de desembre, en la qual es realitzarà un recorregut que tindrà eixida des de l’Albereda Jaume I a les 11h i recorrerà tota la ciutat i les pedanies. Tot el que es recapte anirà a benefici de la Creu Roja.

Per últim, l’Home dels Nassos es recuperarà per al dia que correspon, l’últim dia de l’any, i es podrà visitar a partir de les 11h a l’Albereda Jaume I. En aquesta ubicació, precisament es viuran un bon grapat de cites durant les festes de Nadal, a les quals se sumaran altres espais com ara el Gran Teatre de Xàtiva, la Casa de Cultura,el JOC o la Casa de la Joventut.

«Com cada any comptarem també amb l’escenari situat a les portes de l’Ajuntament per a que diferents associacions puguen fer ús d’ell i on es realitzaran concerts, actuacions i audicions», ha indicat Maria Beltrán, qui també ha ressaltat que «com cada any s’ha inclòs tot el que s’ha preparat per part de les distintes regidories com ara Gran Teatre, Joventut, Benestar Social, Cultura, Esports o Turisme». Destaquen, entre d’altres, la carrera de San Silvestre 2023 (que se celebrarà el 28 de desembre) o el tradicional sopar de Cap d’Any per a la gent gran.

Mercat Medieval i Reis d’Orient

Ja de cara a l’inici de 2024, tindrà lloc el tradicional mercat medieval, el qual s’inaugurarà el dia 2 de gener a les 13 hores i es podrà gaudir fins al dia 6 de gener a la plaça del Mercat i els carrers del voltant.

Per preparar la visita dels Reis d’Orient, els dies 3 i 4 de gener comptarem amb la visita dels emissaris reials a l’Albereda Jaume I, mentre que el dia 5 els carrers de la ciutat s’ompliran de màgia per a rebre als Reis d’Orient. A les 12h arribaran a la plaça de la Seu, on els més menuts podran saludar-los personalment i podran realitzar-se una foto amb ells, i a les 18:30 de la vesprada començarà la cavalcada de Reis des de l’Avinguda Selgas, finalitzant a l’avinguda República Argentina per a posteriorment dirigir-se al pessebre del Betlem on es dispararà un castell de focs. Com a novetat, destacar que enguany els Reis d’Orient aniran acompanyats de superherois i superheroïnes.

Il·luminació de Nadal

L’encesa de llums tindrà lloc el dia 5 de desembre, coincidint amb la inauguració del Betlem, i a més a més també, aprofitant els atractius del Rodolf i el Mercat de Nadal, la il·luminació d’aquest any s’estendrà també a la Glorieta José Espejo decorant tots els corredors amb llums per tal de crear un ambient idoni per a aquestes dates.

«Cal destacar també que s’ha adquirit un kit de 3 panells de sis metres i mig per dos d’alt amb els quals es podrà dissenyar i controlar tot el contingut que volem posar a través d’una aplicació mòbil. La idea és anar adquirint cada any més panells per a anar completant tota la façana de la casa de la ciutat», ha indicat Maria Beltrán, qui ha assegurat que «aquests panells no sols els podrem emprar en Nadal sinó que també podrem disposar d’ells en altres dates importants per a la ciutat com ara la Fira d’Agost o les falles».

L’Albereda Jaume I es tallarà al trànsit del 5 al 10 de desembre, el cap de setmana del 16 i 17 de desembre, i de manera ininterrompuda entre el 22 de desembre i el 7 de gener.