Visites guiades gratuïtes per a celebrar El Dia dels Museus

Amb motiu de la commemoració del Dia Internacional dels Museus, el cap de setmana del 18 al 19 de maig, l’entrada als Museus de Xàtiva serà gratuïta. Al mateix temps el dissabte i diumenge,  a les 10 i les 12 hores,  s’oferiran visites guiades al museu de la Casa de l’Ensenyança, també de caràcter gratuït.

El Museu de Belles Arts de la Casa de l’Ensenyança compta amb una de les col·leccions pictòriques públiques més importants de la Comunitat Valenciana, amb obres de Ribera, Goya, Vicente López, Santiago Rusiñol, Benlliure i Antoni Miró, entre molts altres autors. Exposa també destacades peces escultòriques i de picapedrer. Cal destacar l’icònic retrat de Felip V, invertit cap per avall, en venjança per haver ordenat l’incendi de Xàtiva el 1707.

A més de la seua col·lecció permanent, aquest museu és un dels quatre espais expositius de l’exposició “Sura com el desig i el destí en la memòria“, que recull 50 anys de producció artística del pintor xativí Artur Heras, mostrant algunes peces inèdites en què l’artista ha estat treballant durant els últims 15 mesos. A més, la mostra es pot veure al convent de Sant Domènec, al Palau de l’Ardiaca i a la Capella de l’Assumpció a l’Hospital. Es troba oberta de dimarts a diumenge, de 10 a 14 hores i els dissabtes de 16 a 19 hores.

El Museu de l’Almodí es un modern espai expositiu dedicat a conservar, investigar i difondre el ric patrimoni arqueològic de Xàtiva. Compta amb reproduccions de les primeres restes trobades en la Cova Negra, peces ibèriques, romanes, visigodes i musulmanes. La peça senyera de la col·lecció és la pica islàmica del segle XI, obra excepcional de l’art musulmà que ha estat prestada a les exposicions internacionals més importants d’art islàmic que s’han fet en els darrers anys.
El museu es troba situat en el valuós edifici del mateix nom, antiga llotja del blat construïda a mitjans del segle XVI, en què destaca la façana gòtica original i un excepcional pati renaixentista amb columnes jòniques.