Octubre Històric i Cultural a Xàtiva

Arriba el mes d’octubre i amb ell la programació de l’Octubre Històric i Cultural a la capital de la Costera. Es tracta d’un catàleg d’activitats culturals que envolten la commemoració del 9 d’Octubre, dia del poble valencià.

Els actes mamprenen el dijous 4 d’octubre, a les 20.00, a la Casa de Cultura, amb la presentació d’un còmic sobre el cantaor Pep Gimeno Botifarra, amb il·lustracions de Paco Roca i textos del periodista Paco Cerdà. El programa continua el 8 d’octubre, a les 20.30, a la plaça de la Seu, amb un concert simfònic a càrrec de la Música Vella.

El 9 d’Octubre al migdia, com d’habitud, tindrà lloc a la porta de l’Aljama l’acte institucional de commemoració. Per l’antiga porta de l’Aljama, a la vora de l’ermita de Sant Josep, entrà Jaume I a Xàtiva el 1244 segons la tradició local. L’acte servirà per a lliurar els Premis 9 d’Octubre, instaurats l’any passat. Els guardons recauen enguany en les societats musicals Primitiva Setabense i la Nova de Xàtiva, reconegudes com a Bé d’Interés Cultural junt amb la resta de bandes de música de la Comunitat Valenciana, i en l’atleta local Octavio Pérez, recentment guanyador del títol de campió del món en la categoria màster.

Des del 16 d’octubre fins al 19 l’ex-convent de Sant Domènec acollirà la tercera edició del congrés Xàtiva, Història, Cultura i Identitat. Sota el títol Castell en l’aire. Els castells en la història i la ficció, es dedica enguany a l’estudi de la icona més important de la ciutat: el seu castell. El congrés, que serà obert, d’entrada lliure i gratuïta, oferirà un total de 32 ponències impartides per especialistes de 19 institucions universitàries. El programa d’actes de l’Octubre Històric i Cultural es clourà el 20 d’octubre, a les 20.00, al Palau de l’Ardiaca, amb un concert de Capella d’Art Músic.