Obri les seues portes el renovat Museu Faller de Xàtiva

  • El MUF compta amb sis espais diferenciats protagonitzats pels ninots, la pólvora, la indumentària, el llibret, la sàtira i la història fallera

 

S’ha obert al públic el renovat Museu Faller de Xàtiva (MUF), en el qual s’ha volgut involucrar als diferents col·lectius vinculats a les falles com ara els indumentaristes, els pirotècnics, els versadors o els artistes fallers entre d’altres. Es podrà visitar de dilluns a divendres de 10 a 14 hores.

«Hem creat una marca com és el MUF amb protagonisme d’una de les festes més importants de la nostra ciutat, com són les falles. Una festa tan important com aquesta havia de ser un element de promoció turística de la nostra ciutat, i per això aquesta remodelació de l’espai», ha explicat l’alcalde de Xàtiva Roger Cerdà, qui ha recordat que  «pràcticament el deu per cent de la ciutadania de Xàtiva pertany a alguna de les comissions de la ciutat i som la segona ciutat després del Cap i Casal que va començar a realitzar falles»

Per la seua part, la regidora de Cultura Festiva Maria Beltrán, ha indicat que «aquest museu ha canviat per poder tindre una vessant turística. Anem a poder descobrir el que són les falles amb audiovisuals i una part expositiva. Estem molt satisfets del resultat del MUF i esperem que tinga molt bona acollida tant pels turistes que passen per la nostra ciutat com pels fallers i falleres, perquè al remat és el seu museu». Beltrán també ha agraït la seua tasca «a tota eixa gent que ha cedit elements per al museu i que ha estat al nostre costat durant tot el procés».

El responsable del projecte museístic Pablo Camarasa, ha declarat que «aquest nou espai es pot considerar també com un centre d’interpretació, doncs mostra una clara vessant pedagògica per acostar, intel·lectualment i emocionalment, el món faller tant a menuts com a aquelles persones que no el coneixen, buscant estimular el seu interès». Camarasa ha afegit que «es pot dur a terme una visita per informar-se sobre les falles xativines seguint un recorregut explicatiu amb panells i cartells, i a la vegada altre recorregut interactuant amb les diferents seccions mitjançant els elements interactius i físics que conformen el museu».

El visitant trobarà a l’entrada un panell amb els premis de les últimes falles a la ciutat, un mapa on s’ubiquen tots els llocs on es planta falla i també unes ulleres virtuals amb les quals es pot accedir al metavers per descobrir els ninots indultats dels darrers anys. A partir d’ací, el MUF es divideix en diferents seccions que van conduint al visitant a través dels diferents àmbits del món de les falles.

La primera de les seccions s’anomena «Com es fa una falla?» i en ella es fa una revisió superficial per la història de les falles locals, amb imatges antigues de les comissions -algunes ja desaparegudes- i amb un text explicatiu que endinsa els visitants en els orígens de la festa a Xàtiva. Dins d’aquesta secció es mostra també el procés de creació d’una falla prenent com a referència la cara d’un ninot -amb motlles realitzats per l’artista xativí Xavier Herrero-, i un audiovisual mostra el treball d’un artista executat, precisament, part de la composició d’un cadafal.

La segona de les seccions se centra en els llibrets fallers, amb una explicació del procés d’elaboració i l’exhibició d’exemplars de llibrets antics conservats i cedits per l’Arxiu municipal; així com també dels llibrets de les comissions falleres de la ciutat durant el passat exercici i els finalistes del premi Climent Mata de disseny i maquetació. A més a més, compta amb una pantalla interactiva mitjançant la qual el públic més menut podrà dissenyar la coberta d’un llibret.

El tercer espai del museu té a la sàtira com a protagonista, vinculant a les falles amb la poesia i el significat que aquesta atorga a les escenes que conformen cada falla. La importància de la rima i de l’enginy es pot visualitzar a través d’alguns exemples i també una pantalla interactiva a través de la qual es poden conformar versades. En aquesta secció es mostren a més dues maquetes de cadafals fallers, un de l’artista Pepe Martínez Mollà i altra de Paco Roca, acompanyades per unes versades de José Ramón Cerdà.

Una quarta secció se centra en el so, subdividint-se d’una banda en el so generat pels instruments i en altra pel que es crea a través de la pólvora. Els visitants podran sentir tots dos tipus de melodies mitjançant uns cascos, a més de veure exemples dels components d’una banda de música (cedits per la Música Vella i per la Música Nova) i de l’elaboració de la pólvora (cedits per Juan López), junt a un audiovisual que se centra en aquesta última.

Altra secció es dedica a l’indumentarisme, amb una exposició de vestits de fallera i faller, junt amb elements de camp cedits per Pep Gimeno Botifarra. A més, es poden descobrir amb uns maniquins menuts -cedits per l’Escola de Danses- els diferents tipus de tela amb els quals es confeccionen els trages, cedits pels indumentaristes Mercedes Montagud, Ambient Faller i Vicent Blasco.

Per últim, la sisena i última part del MUF està dedicada a l’element central de la falla: el ninot. D’una banda es mostren els ninots indultats dels dos últims anys -junt amb altres exemplars més antics que han estat cedits per particulars i per la Junta Local Fallera-, i d’altra una projecció en la que es pot descobrir el treball de l’artista xativí Manolo Blanco per crear aquest element. A més a més, sobre un banc de treball es poden trobar models de suro sense pintar i es poden pintar diferents fulls amb esbossos de ninots.

Espai al CCX

La regidora de Cultura Festival Maria Beltrán també ha indicat que es va a conformar una part expositiva amb els ninots indultats al Centre Cultural de Xàtiva (CCX). «No podem albergar tots els ninots ací al MUF, i per això aquell espai ens ajudarà a complementar eixa part expositiva».