MONUMENT A LES PERSONES DEPORTADE A MAUTHAUSEN

La Ruta de la Memòria

LOGO BLANCO

MONUMENT A LES PERSONES DEPORTADE A MAUTHAUSEN

La Ruta de la Memòria

LOGO BLANCO

En 2018 es va inaugurar aquesta escultura que recupera la memòria de les persones deportades al camp de concentració de Mauthausen, on van estar recloses la majoria de les persones deportades espanyoles i on en van morir quasi cinc mil. El seu autor, Alfredo Moral, ha volgut representar la ruptura de les vides d’unes persones joves que deixaren la seua família i la seua vida, convençudes que l’única resposta possible era la defensa de la llibertat i el progrés contra el feixisme.

Es pretén així mantindre viu el record de les víctimes, alertar-nos contra el feixisme i instar les societats democràtiques a posar els mitjans necessaris per tal que mai més torne la barbàrie nazi.

A Xàtiva van ser huit els ciutadans de Xàtiva deportats. Sis d’ells van morir als camps d’extermini, mentre que dos van ser alliberats en 1945; els seus noms són: Ricardo Cháfer Daroca (22 d’abril de 1945 †), Vicente Colomer Vila (29 d’octubre de 1941 †), José Aurelio Francés Vidal (30 de juliol de 1942 †), Antonio Martínez Ballester (supervivent), Ramon Amat Terol (20 de desembre de 1941 †), Rafael Perelló Tormo (7 de desembre de 1941 †), Alberto Pagán Gil (19 d’octubre de 1942 †) i José Martínez Ramon (supervivent).

INFORMACIÓ

MONUMENT A LES PERSONES DEPORTADE A MAUTHAUSEN

Plaza Arzobispo Mayoral