Les Falles de Xàtiva 2022

Durant les Falles de Xàtiva 2022 es realitzarà la programació habitual tot i que alguns actes com el dinar de germanor, l’entrega de premis o la visita oficial sofriran modificacions.

La regidora de Falles Maria Beltrán i el president de la Junta Local Fallera Jesús González han presentat la programació de les falles a Xàtiva 2022.

«Estem molt contents de poder tornar a presentar la programació fallera després de dos anys, amb dos parts diferenciades. Aquest 2022 anem a disparar més pólvora que mai, amb 8 mascletades i 3 nits del foc, i d’altra banda cal destacar que no es va a perdre cap acte oficial dels que teníem fins ara, tot i que els més multitudinaris sofriran algun que altre canvi per a adaptar-se a les circumstàncies», ha manifestat la regidora de Falles Maria Beltrán.

Dissabte es viurà la primera gran cita amb la jornada de la Crida, que s’iniciarà a les 8 del matí amb una macrodespertà pels carrers habituals: Plaça de la Trinitat, carrer Montcada, Sant Francesc, Plaça la Bassa i Albereda Jaume I amb finalització a les portes de l’Ajuntament. A les 13 hores tindrà lloc la Crida fallera contra la violència de gènere, a les 19 hores l’entrega de guardons i a les 20 hores començarà la crida oficial. Una vegada finalitze s’inaugurarà l’exposició del ninot i a les 22 hores se celebrarà el sopar de la Crida.

Un dels canvis importants serà el del dia del dinar de Germanor, el diumenge 6 de març al pàrquing del pavelló de voleibol. L’entrada estarà restringida i a l’interior es dividirà la zona en tres parts: la zona de taules per al dinar, la part infantil i la zona de ball on s’haurà d’accedir amb mascareta i no es podrà consumir menjar ni beguda.

El diumenge 13 de març es viurà l’ofrena d’ous a Santa Clara, que serà l’última en aquesta localització, tal i com ha reconegut la regidora Maria Beltrán. Eixe mateix dia es realitzarà també la Dansà organitzada per la falla Murta que es va haver d’ajornar i de vesprada s’ha preparat una festa holly per als xiquets i xiquetes. També el dia 14 de vesprada els més menuts podran gaudir del II concurs de coneixements fallers infantils de Xàtiva.

Setmana fallera

El dia 15 de març a les 17 hores començarà la visita oficial a la plantà dels monuments de la ciutat, mentre que el dia 16 se celebrarà el tradicional dinar per als representats de les comissions falleres de la ciutat.

Altre canvi important es viurà a l’acte d’entrega de premis. Aquest any tindrà lloc a la Casa de Cultura de la ciutat, per tal d’ampliar l’espai de la sala, i no hi haurà públic a les portes del recinte. Els fallers i falleres viuran l’entrega als seus casals i es podran desplaçar a la porta d’accés de l’Albereda, en horari programat, per tal de recollir als seus representants. «És una forma diferent de fer l’entrega però l’hem establert amb tota la responsabilitat que la situació demana», ha indicat Beltrán.

Altre acte multitudinari que sofrirà modificacions importants serà el de la visita oficial a les diferents falles de la ciutat. Aquesta es realitzarà però de manera individual per part de les comissions. Hi haurà un recorregut definit i cadascuna de les falles eixirà de la seua demarcació per visitar de forma escalonada les diferents falles de la ciutat, evitant trobar-se amb altra comissió. L’acte s’iniciarà a les 17 de la vesprada i a les 21:30 hores haurà d’haver finalitzat.

«Pretenem que la comissió estiga en tot moment junta i evite mesclar-se amb altres comissions. El recorregut d’una falla a altra serà d’aproximadament un quart d’hora», ha puntualitzat el president de la JLF Jesús González, qui ha remarcat que «en cap moment ni la Junta Local ni l’Ajuntament hem volgut eliminar cap acte, simplement hi ha circumstàncies que no depenen de nosaltres i hem treballat molt per poder adaptar-los i dur-los a terme».

El dia 18 se celebrarà a partir de les 18 hores l’Ofrena de flors a la Mare de Déu de la Seu pels carrers habituals, mentre que el dia 19 a les 12 hores tindrà lloc la missa en honor a Sant Josep amb posterior romeria de baixada. La cremà s’iniciarà a partir de les 20 hores pel que fa als monuments infantils i a partir de les 22 hores pel que fa als grans. El millor monument infantil es cremarà a les 21 hores i a les 00:00 serà el torn del millor monument de Xàtiva.

Programació Pólvora

Hi haurà un total de 8 mascletades, iniciant-se la primera d’elles aquest dissabte després de la Crida contra la Violència de Gènere, en la jornada de la Crida. Després, es dispararà una cada dia des del dissabte 13 de març fins al dia de Sant Josep. Totes elles es dispararan a les 14 hores (excepte la del dia 19 de març que tindrà lloc una vegada finalitze la Romeria de Baixada de Sant Josep).

A més a més, el foc també serà protagonista per les nits. El dimecres 16 de març tindrà lloc la primera Nit del Foc organitzada per l’Ajuntament, amb disparada a les 21 hores (aproximadament) des del Jardí de la Pau, mentre que el dijous 17 la disparada tindrà lloc a les 22 hores (aproximadament) i en ella no sols es dispararà des del Jardí de la Pau sinó que també participaran totes les comissions falleres de Xàtiva des de les seues demarcacions, tal i com va succeir en 2020. El dia 18, en acabar l’Ofrena, es llançarà la tercera disparada nocturna de nou des del Jardí de la Pau.

La pólvora d’aquest any 2022 correrà a càrrec les pirotècnies Tamarit i Hermanos Caballer.

«Tots els dies de la setmana fallera hi haurà foc tant a migdia com per la nit. Hem tancat un programa molt complet que esperem que agrade a tots», ha indicat la regidora Maria Beltrán.

Més informació, programació  i cartells:  Ajuntament de Xàtiva