Els instruments musicals de la pica islàmica, protagonistes del Dia Internacional dels Museus

Xàtiva celebra el Dia Internacional dels Museus el divendres 18 de maig, amb entrada gratuïta a totes les instal·lacions i un ampli programa cultural. Entre les activitats programades destaca la presència de la música medieval. El mateix dia 18, a les 20.00 i al pati del Museu de l’Almodí, tindrà lloc el muntatge Música i poesia a Medina Xateba, interpretat amb els instruments que apareixen a l’excepcional pica islàmica del segle XI que va iniciar la col·lecció del Museu. Els instruments han estat reconstruïts per l’ocasió per l’especialista Jota Martínez, que els farà sonar amb la formació Trio Jota Martínez Ensemble. L’espectacle consistirà en la lectura musicada de versos del Collar de la Coloma, d’Ibn Hazm, i altres textos medievals.

De manera prèvia els actes començaran el dia 17 de maig, dijous, amb la presentació del llibre Mujeres de Roma. Heroísmo, intrigas y pasiones, d’Isabel Barceló Chico. Serà a les 19.30, també al patí de l’Almodí. Per últim, la programació es tancarà dissabte 19 de maig de matí amb visites guiades a l’exposició Vil·la Cornelius, al Museu de l’Almodí, que eixiran cada 25 minuts.

Llaurada en el segle XI en marbre rosa de la propera serra del Buixcarró, la pica islàmica és sens dubte la peça més destacada del Museu. Presenta bells relleus, en què apareixen els instruments musicals a més de representar escenes d’ivoris i teixits de l’època, temes atàvics com la maternitat, l’arbre de la vida i la guerra. Aquesta obra excepcional de l’art musulmà acaba de retornar d’una exposició al Museu Nacional d’Arqueologia de Madrid, on es mostraven les 150 millors peces trobades en diferents expedicions arqueològiques de la història de l’estat espanyol.