Sabors de Xàtiva
“Bullirà el mar com la cassola en forn,
mudant color e l’estat natural…”
– Ausiàs March (Veles e vents)
mudant color e l’estat natural…”
– Ausiàs March (Veles e vents)
Sabors de Xàtiva
“Bullirà el mar com la cassola en forn,
mudant color e l’estat natural…”
– Ausiàs March (Veles e vents)
mudant color e l’estat natural…”
– Ausiàs March (Veles e vents)
Una cuina amb molta història
La gastronomia de Xàtiva és rica, variada, tradicional i molt sana; és una cuina típicament mediterrània en què abunden les hortalisses (com l’all tendre, en procés per aconseguir la denominació d’origen) i la fruita (com les delicioses taronges de la Costera). L’arròs és l’ingredient principal de molts plats típics com l’arròs al forn, l’arròs caldós, l’arròs amb fesols i naps, l’arròs blanquet, sense oblidar la paella que en Xàtiva es cuina amb molta carn, llegums i verdures. Els musulmans, que durant segles poblaren aquestes terres, han deixat empremta tant en els plats principals i la manera de preparar-los com en les postres.
L'arròs al forn
L’arròs al forn és fruit de la història de la ciutat i, per descomptat, dels condicionants geoeconòmics d’aquestes terres; açò ha fet que, en funció de la zona, puguen trobar-se xicotetes diferències en la manera de cuinar-lo.
Si viatjàrem en el temps, podríem gaudir del tradicional fet d’anar i vindre de les dones, carregades amb cassoles de fang dirigint-se al forn morú de llenya; d’aquestes passejades rep el malnom d’arròs passejat. Possiblement és durant el segle XVIII quan l’arròs s’elabore tal com el coneguem hui (cigrons, botifarra de ceba, all, costelles, morro i pota de porc), tot i que depenent de l’època de l’any es pot trobar una versió més lleugera amb creïlla i tomata.
Alls tendres: amb denominació d'origen
Els alls tendres són un producte autòcton que es troba en procés per aconseguir la denominació d’origen. Es tracta d’alls que s’han collit abans de madurar, de manera que aporten un gust més suau i delicat a les receptes que els usen com a ingredient. Poden consumir-se durant tot l’any, però és en març quan comencen a trobar-se en el millor moment per al consum. I és que, encara que senzillament cuinats a la planxa resulten deliciosos, també poden formar part de plats molt variats.
Postres i tradicions
L’arnadí, postre originari de Xàtiva que ha anat passant de generació en generació, és un dolç típic elaborat amb carabassa i ametlles; la seua presentació, molt elaborada i cridanera que recorda una tajine (cassola típica àrab), delata l’herència andalusina.
Un altre dolç d’origen àrab és l’almoixàvena, de preparació i ingredients ben senzills: ous, farina, sucre, canyella i saïm.
Vins de la Costera
Entre les comarques de la Costera i la Vall d’Albaida, en el triangle format per Moixent, la Font de la Figuera i Fontanars dels Alforins, trobem un territori esguitat de vinyes d’alt valor paisatgístic, on es produeixen alguns dels millors vins de la Denominació d’Origen València.
Una guia de restaurants
És molt recomanable assaborir la cuina autòctona, elaborada amb productes naturals i receptes tradicionals. A Xàtiva es pot gaudir d’un ampli ventall de cuines: tradicional, d’autor, mediterrània, típica de les comarques centrals valencianes, de mercat… Consulte la nostra Guia de Restaurants.