FirAll 2023

La Fira de l’All Tendre torna a Xàtiva del 17 al 19 de febrer

Consulta la programació FirAll 2023

Reserves visites guiades gratuïtes

Torna FirAll, la Fira de l’All Tendre de Xàtiva, que se celebrarà del 17 al 19 de febrer i que hui s’ha presentat a l’Ajuntament mitjançant l’alcalde Roger Cerdà, el regidor d’Agricultura Ricardo Martínez i el representant de l’Associació d’All Tendre de Xàtiva Pascual Barberá.

«En 2022 vam reprendre el FirAll i aquest any, per fi, tornem a la normalitat. I per això hem posat en marxa diferents activitats per seguir mostrant el màxim suport de la nostra ciutat als productors d’alls tendres, així com també per explicar a la gent més jove en què consisteix el conreu de l’all tendre a Xàtiva, potenciant un dels nostres cultius més autòctons i tradicionals», ha manifestat l’alcalde Roger Cerdà, qui ha agraït la tasca «de les associacions empresarials Adexa, Gent del Mercat i AHOXA; dels patrocinadors, dels restaurants que prepararan menús, de Pep Gimeno Botifarra i de l’autor del cartell, Alfredo Pardo».

Per la seua part, el regidor d’Agricultura Ricardo Martínez ha destacat que «seguim l’esquema dels anteriors FirAlls però tractant de millorar la qualitat en tots els aspectes», mentre que el representant de l’Associació d’Alls Tendres Pascual Barberá ha agraït a l’Ajuntament i a tots els qui fan possible el FirAll la tasca realitzada «perquè enguany vèiem difícil poder dur-la a terme ja que la varietat de la cama llarga es va fer malbé degut a l’excés de calor dels mesos d’octubre i novembre».

Pel que fa a la programació, el dissabte 18 de febrer es concentrarà el gruix de les activitats, a l’Albereda Jaume I. A les 9h tindrà lloc al Jardí de la Glorieta un esmorzar organitzat per l’associació d’Alls Tendres, i a les 10h es farà una visita guiada a un camp d’alls tendres a càrrec de Pep Botifarra, amb eixida des de la Font del Lleó (cal inscriure’s al web de Xàtiva Turisme). A les 11h se celebrarà el Concurs popular de truita d’alls tendres (entrega de premis a les 13h) i a les 11:30 el reconeixement als allers Salvador Vicedo Fenollar (Cistella) i Rufo Gracia Martín.  A les 12h serà el torn del grup Ramonets amb la seua actuació per als més menuts, i a les 17h està previst el concurs de lligar alls tendres. A més a més, de 10 a 20 hores tindrà lloc la Fira comercial i d’Artesania, amb la proposta «Una garba d’alls per comprar al Comerç de Xàtiva», organitzada per ADEXA.

El diumenge 19 l’activitat es traslladarà a la plaça del Mercat, on tindrà lloc la Calçotada popular organitzada per Gent del Mercat. A les 12 hores actuarà el grup «The Handmakers» i també a les 12 hores es realitzarà una visita a la col·lecció etnològica «Estimar els objectes», a Sant Domènec, a càrrec del propi Pep Gimeno Botifarra (eixida de la Font del Lleó i necessària inscripció prèvia al web de Xàtiva Turisme).

També continuaran les visites guiades a càrrec de Pep Gimeno Botifarra (entre el 6 i el 13 de febrer) adreçades als col·legis de Xàtiva, per tal de donar a conèixer als més menuts el conreu d’aquest producte. S’estima que vora 600 xiquetes i xiquets visiten els camps per descobrir els secrets de l’all tendre.

Per últim, es repetirà la setmana gastronòmica, en aquest cas del 15 al 19 de febrer. Un total de 12 establiments de restauració participaran amb menús i propostes interessants  amb l’all tendre com a protagonista, amb preus des dels 15 fins als 35 euros. Els participants són el Moncho, Euforia, El Rey del Tapeo, Els Porxes, La Borda de Lola, Ca Conxa, El Cullerot, El Carmen, Bocateria Milena, Bless, Ganesh i Taberna Kubaba.

Cal destacar que el cartell de l’edició 2023 de FirAll ha estat obra del dissenyador xativí Alfredo Pardo.

firall 2023