Fira Borja 2023 en el pont de Tots Sants

La regidora de Turisme Raquel Caballero ha presentat la programació de l’edició 2023 de la Fira Borja, la qual es desenvoluparà de l’1 al 5 del novembre i comptarà també aquest any amb fira gastronòmica, fira de Turisme, fira d’Artesania i amb un festival internacional de Música i Història. En total es podrà gaudir de més d’una vintena d’activitats per a tots els públics, sent totes elles gratuïtes.

«Aquest any repetim el format de l’any passat, amb un gran nombre d’activitats que ja van ser tot un èxit en la passada edició. La intenció és impulsar la ciutat a nivell turístic i hostaler, aprofitant els dies al voltant del pont de Tots Sants per atraure als visitants a Xàtiva i posar en valor el patrimoni de la nostra ciutat, ja que les activitats es desenvolupen als llocs més emblemàtics i històrics», ha destacat la regidora de Turisme Raquel Caballero, qui ha recordat que compten amb una subvenció de 80.000 euros per part de Territori Borja, «diners que s’inverteixen per repercutir directament en benefici dels establiments de Xàtiva».

Aquesta edició comptarà amb set espais escènics diferenciats: Sant Pere, la plaça de la Seu, el convent de Sant Domènec, el claustre del Museu de l’Almodí, el Gran Teatre, l’església de Sant Feliu i la plaça del Mercat.

Programació

La programació compta amb 5 concerts. El dia 1 a les 19 hores està previst a l’església de Sant Feliu el concert d’inauguració «Llum i color del teclat mediterrani», a càrrec de l’organista i catedràtic del Conservatori Superior de Música de València Arturo Barba i l’organista titular de San Trovaso de Venècia (Itàlia)Nicolò Sari.  A més a més, el dia 3 de novembre, al convent de Sant Domènec, tindrà lloc el concert de guitarra «Xarxes» a càrrec de Jonathan Ross Parkin i Jesús Navarro Rodrigo; mentre que el dia 4 a les 12 hores es realitzarà el concert «El concierto  secreto» amb Laia Blasco (veu), Juliette Commeaux (arpa) i Marina Ares (dansa). També el dia 4, però a les 20 hores, es realitzarà a Sant Domènec el concert «Música en temps del Papa Luna» a càrrec de Capella de Ministrers, per commemorar el 600 aniversari de la seua mort; i per últim el dia 5 a les 12 hores tindrà lloc la cita musical «Batteries de tambours» amb instruments històrics per a expressar-se al segle XXI (Arbeau Project). Tots els concerts seran gratuïts fins completar aforament.

Els escolars també tindran el seu espai ja que els dies 2 i 3 de novembre es realitzarà l’activitat «La veu de l’orgue al renaixement i ara», a càrrec d’Arturo Barba (cal reservar plaça a l’Oficina de Turisme ja que les places són limitades). A més a més, el dia 2 de novembre es realitzarà a la Casa de Cultura (19:30h) la conferència «Dues mirades al voltant dels Borja», impartida pel director de l’Arxiu Municipal Isaïes Blesa i pel tècnic de l’Arxiu Municipal Sergio Rubio; i el diumenge 5 a les 19 hores es podrà veure al Gran Teatre de Xàtiva l’estrena de l’espectacle familiar de música antiga i dansa «Regina. El poder de les dones», a càrrec de Capella de Ministrers amb direcció de Carles Magraner.

Pel que fa a les rutes i visites guiades, s’han programat cites en diferents idiomes. El dia 4 a les 10:30 hores es realitzarà una visita guiada en anglès al voltant de Xàtiva com a ciutat natal dels Borja, amb eixida des de la plaça Sant Pere, mentre que el diumenge 5 es repetirà la ruta en valencià (10h) i en castellà (10:30h). En finalitzar es podran degustar dolços típics i cal apuntar que l’entrada a la col·legiata i al museu de Santa Maria (la Seu) tindrà un preu de 2 euros. L’altra ruta programada serà «La ruta Borja» amb eixida també des de Sant Pere, però en aquest cas en format visita teatralitzada. Es podrà gaudir el dissabte 4 des de les 18 hores i el diumenge 5 a partir de les 12 hores. Les reserves de totes les visites, que tenen places limitades, s’han de fer a través de la web www.xativaturismo.com o de l’oficina de Turisme a partir d’aquest dimarts 17 d’octubre a les 8 del matí.

La programació es completa amb dues exposicions, una sobre la història de la família Borja (del 18 d’octubre al 19 de novembre), i altra sobre una recreació del vestuari dels Borja (del 25 d’octubre al 12 de novembre), totes dues al convent de Sant Domènec. A més a més, els dies 2, 3 i 4 de novembre es projectarà al centre d’Interpretació de l’Espai Borja el vídeomapatge i els tòtems interactius amb entrada gratuïta i en horari de 11 a 14 i de 16 a 18 hores (els dies 1 i 5 de novembre també es podrà visitar en horari de matí).

Fira d’Artesania

La Fira d’Artesania, la qual canvia d’ubicació aquest any a l’Albereda Jaume I, s’inaugurarà el divendres 3 de novembre a les 11 hores i es podran trobar parades de diverses especialitats com ara pedres pintades i artificials, bijuteria d’esmalt, de macramé, de vidre, de paper, de metalls, de ceràmica o de cuir; sabons i cosmètica, tela, sacs i monedes; ceràmica i terrisseria, socarrats, paper reciclat, gravats i pintures, cuir, pirogravats en fusta, roba, complements i telar; fusta i resina, amigurumis, jocs infantils, petxines i cavallets, joguines de malabars i un servei de taverna. A més a més, també es comptarà amb animació, teatre de carrer per a xiquets i moltes altres propostes.

El dia 3 de novembre, de 11:30 a 12:30 tindrà lloc una demostració d’oficis a càrrec de l’agrupació artesana Amata i de vesprada (de 18 a 21:30h) es realitzaran a l’Albereda Jaume I i voltants diferents tallers i animacions, els quals continuaran el dia 4 i el dia 5 en horari de matí i vesprada (de 11 a 13:30 i de 18 a 21:30h). El dissabte 4 i el diumenge 5 també es podrà gaudir d’un minigolf de fusta ubicat a l’Albereda i premi a la millor instal·lació artística l’any 2022.

Fira Gastronòmica

Pel que fa a la Fira gastronòmica, participaran un total de 18 establiments de la ciutat amb menús disponibles entre el 1 i el 5 de novembre (consultar dies en cada establiment) i amb preus que oscil·len entre els 16 i els 38 euros.

Participaran el restaurant Moncho, la Terrassa de Sant Josep, Típics, Montsant, El Cullerot, El rey del Tapeo, El Carmen, Portal Ca Conxa, Canela y Clavo, Meson Origen, la Borda de Lola, Els Porxes, taberna Kubaba, Il Padrino Due, Public Lounge Mercat, Ganesh Cocina Ecléctica, la Talaia del Castell i Ca Conxa. Els menús compten amb productes vinculats a la època borgiana.

«Les jornades gastronòmiques també són un gran reclam i es podrà gaudir de menús Borja a quasi una vintena de restaurants de la nostra ciutat, als quals vull agrair l’elaboració d’aquestes propostes, tant dels que repeteixen com dels nous establiments que s’han sumat aquest any», ha puntualitzat Caballero.