Fira Borja 2021: turisme, cultura, gastronomia i Festival de Música

La Fira Borja naix amb l’objectiu de donar a conèixer la ciutat bressol dels Papes Borja a nivell cultural, turístic i gastronòmic, amb una programació extensa. Cal destacar que totes les activitats es realitzaran en els espais que guarden relació amb la família Borja.

Festiva de Música

Dilluns, 25 d’octubre: Presentació al Claustre de l’Almodí del Festival Borja, que se celebrarà durant els següents dies amb una sèrie de concerts.

Dijous, 28 d’octubre: Concert de veu i clau «La voz en el renacimiento», amb Nieves Sáez i Marian Soro, al claustre de Sant Domènec.

Divendres, 29 d’octubre: Concert «Cròniques de Germanies» a càrrec de Capella de Ministrers (a les 20 h, a l’església de Sant Pere). Concert «La veu de l’orgue al renaixement i ara» amb Arturo Barba, i amb degustació de dolços tradicionals (església de Sant Feliu).

Dissabte, 30 d’octubre: Concert «Borgias & Company» de l’agrupació Fairy Queen, amb direcció d’Elisabeth Wolteche (a les 12 h, al convent de Santa Clara). Concert familiar «Llibre de les bèsties» de Capella de Ministrers (a les 20 h, al Gran Teatre de Xàtiva).

Diumenge, 31 d’octubre: Concert «Taller de gala al voltant de Lluys del Mila», a càrrec de Robert Cases (a les 12 h, a l’església de Sant Feliu). Concert «Sons renaixentistes d’orgue» (a les 19 h, a l’església de Sant Feliu). Ambdues cites amb degustació de dolços.

Dilluns, 1 de novembre: Concert «En el camí dels Borja» de Boreas Musica (a les 12 h, a Sant Domènec). Concert «Claroscuro» amb Delia Agúndez i Carles Magraner (a les 20 h, a l’església de Sant Pere).

Tots els concerts del Festival tindran un preu de 2 euros i les entrades es poden adquirir a la Casa de Cultura de Xàtiva.

Altres activitats i esdeveniments

Els dies 30 i 31 d’octubre, al convent de Sant Domènec es realitzarà un curs intensiu d’aproximació a la dansa renaixentista a càrrec de Marco Bendoni (reserva de places a la Casa de Cultura).

Diumenge, 31 d’octubre, a les 20 hores, es podrà gaudir a la plaça de la Seu i a Sant Domènec de l’espectacle «Lucretiana Dansa en època dels Borja» amb direcció artística de Sofia Grande i coreografia de Marco Bendoni i Bruna Gondoni.

Pel que fa al teatre, el dia 31 a les 12 hores, a la plaça del Mercat, es podrà gaudir de la funció familiar «Carro de jocs» (Ameba Teatre).

Per últim, altres activitats que també inclou el Festival són una exposició de vestuari d’època a la Casa de l’Ensenyança del 25 al 29 d’octubre; una activitat per a escolars a l’església de Sant Feliu sobre l’orgue al renaixement i ara (dies 26 i 29); i un taller de música antiga al Conservatori Lluís Milan el dia 30 d’octubre a càrrec de la fundació cultural CDM.

Turisme i gastronomia

Pel que fa al turisme, tindran un protagonisme destacat les visites guiades i teatralitzades. Del 30 d’octubre a l’1 de novembre es podrà realitzar la visita guiada «Ruta dels Borja», amb un preu de 3 euros, l’horari d’eixida serà les 10:30 hores i s’inclou l’entrada a la Basílica de la Seu.; o la visita teatralitzada «Els Borja» a càrrec de Teatre la Lluna, al preu de 2 euros.

Les entrades per a aquestes activitats es poden comprar a la web www.xativaturismo.com

Respecte a la Fira Gastronòmica, des del 29 d’octubre i fins a l’1 de novembre es podran degustar menús dissenyats per a l’ocasió, amb productes i receptes de l’època renaixentista i que es podran trobar en 22 establiments de restauració de la ciutat.

Aquests menús Borja es podran trobar a La Talaia del Castell, Restaurant Montsant, Terrassa de Sant Josep, Els Porxes, El Cullerot, Mesón Origen, Taberna Kubaba, Public Mercat, Casa la Abuela, PebreNegre, Ganesh, El Lleó, La Borda de Lola, Mel de Romer, Típics Alameda, Ca Conxa, El Racó de Betet, El Carmen, El Puerto de Graná, Los Manueles, Casa Javi i Euforia.

A més a més, durant aquests dies, amb l’entrada única al Castell i als Museus de la ciutat, també es podrà degustar una tapa Borja gratuïta als establiments adherits. En aquest cas els establiments que ofereixen tapes són: Els Porxes, Taberna Kubaba, Capricho Ibérico, Xococap, El Único, El Lleó, Mel de Romer, Ca Conxa, El Racó de Betet, Casa Javi, Los Manueles i El Puerto de Graná.

Segueix la informació municipal al Blog de l’Ajuntament de Xàtiva