Un espectacle nocturn commemora la Crema de Xàtiva

Xàtiva commemorarà el divendres 15de juny l’incendi que la va devastar l’any 1707. La Crema de Xàtiva serà recordada mitjançant una recreació històrica, poètica i musical oberta al públic, que recorrerà els carrers de la ciutat a partir de les onze de la nit. L’esdeveniment partirà de la plaça Sant Jordi i finalitzarà a la plaça de la Seu, després de recórrer tot el carrer de Sant Agustí.

En l’espectacle, coordinat i dirigit per Teatre la Lluna, participaran vora un centenar de persones, amb figurants, soldats, narradors, cant i dansa en directe. Hi col·laboren també la Colla de Dolçainers i Tabaleters la Socarrà i l’acadèmia Rytmus. Durant el recorregut, amb una durada aproximada d’una hora, es recitaran tots els fragments de la Crema de Xàtiva escrites al Poemari de Vicent Andrés Estellés i els espectadors tindran un paper molt actiu.

L’incendi de Xàtiva va ser ordenat per Felip V de Borbó, com a càstig per la seua resistència en la Guerra de Successió. Xàtiva commemora anualment amb orgull aquesta data, com a mostra de fidelitat als seus orígens i al sobrenom del seus habitants, coneguts des de llavors com a socarrats.