El Corpus de Xàtiva, herència cultural secular

Un any més la processó del Corpus omplirà els carrers de Xàtiva, el 18 de juny. El Corpus de Xàtiva, amb tots els seus elements de cultura popular i religiosa, representa un dels principals patrimonis culturals de la ciutat i una de les celebracions més importants del calendari festiu. Els actes principals comencen dissabte, a les 21.00 a la plaça de la Seu, amb el pregó oficial. La processó arrenca l’endemà, diumenge a les 18.00, i transitarà pels carrers de Volta del nucli antic.

El Corpus compta amb nombroses danses i elements religiosos. Sens dubte el més característic és la Moma, la que enclou més contingut simbòlic i considerada la més antiga. Representa la lluita de la virtut contra el pecat. Altres danses destacades són les dels Gegants, els cèlebres Nanos, el Paloteig, provinent de l’arcaic ball de bastons, la Magrana, element específic de les processons valencianes del Corpus, els Arquets, els Cavallets, personatges bíblics, etc. A la pàgina que dediquem al Corpus en aquesta mateixa web hi ha tots els llocs de les danses i tots els elements que hi participen.

Des de l’any passat gestiona tota la preparació del Corpus l’Escola de Danses de Xàtiva, la qual cosa implica un notable esforç participatiu; sols en les dansetes participen 150 alumnes de les escoles de la ciutat, que es renoven anualment, als que cal instruir en el ball. Per part de l’Ajuntament enguany s’ha donat un nou impuls a la festa, amb la propiciació d’un acord entre l’Associació del Corpus, la Germandat de Confraries i la Junta Local Fallera per cobrir totes les escenes i personatges de la processó.