CEMENTERI

La Ruta de la Memòria

LOGO BLANCO

CEMENTERI

La Ruta de la Memòria

LOGO BLANCO

Al cementeri de Xàtiva es té constància de l’existència de dues fosses comunes. La primera d’aquestes està ocupada per les persones que van perdre la vida al bombardeig de l’estació de Xàtiva i que mai van ser reclamades pels familiars, molts d’ells desconeixedors del final que havien tingut els seus éssers estimats. En l’altra fossa comuna no identificada romanen les restes d’aquelles persones que van morir com a conseqüència de la defensa del govern legítim de la República.

 

L’escultura erigida serveix per a homenatjar la memòria de les víctimes dels afusellaments i com a punt de record i respecte als seus familiars. La seua autora, Inmaculada Abarca, l’ha titulada Sempreviva, amb la intenció de transmetre el missatge que de la mateixa manera que aquesta planta, que encara que sembla marcida, conserva la vida i la capacitat de ressorgir, l’esser humà té la capacitat de ressorgir, malgrat els actes de barbàrie, gràcies a la constància i a la lluita per recuperar la memòria.

 

Durant els darrers anys, la societat xativina ha impulsat actuacions per tal de reparar la memòria de totes aquelles persones que van ser soterrades a les fosses comunes del cementeri de Xàtiva, tant des de l’associacionisme com des de les institucions. Aquests esforços destinats a ubicar i exhumar les fosses del cementeri de Xàtiva ja han produït resultats amb la troballa d’algunes de les restes humanes.

INFORMACIÓ

CEMENTERI

Carretera N-340, 37