La celebració del Corpus torna a omplir els carrers de Xàtiva

Un any més la celebració del Corpus omplirà els carrers de Xàtiva, el diumenge 3 de juny. El Corpus de Xàtiva, amb tots els seus elements de cultura popular i religiosa, representa un dels principals patrimonis culturals de la ciutat i una de las celebracions més importants del calendari festiu. La processó arrenca a les 18.00 i transitarà pels carrers de Volta del nucli antic.

El recorregut habitual comptarà amb dèneu parades, en què els diferents grups realitzaran les seues danse. Entre els llocs d’aturada es troben la Seu, la plaça de la Bassa, la plaça de Sant Jaume, el carrer Corretgeria, la plaça de la Trinitat, la plaça Benlloch, la plaça de Santa Tecla, el carrer Segurana, la plaça Enríquez, la porta de Sant Francesc, el portal del Lleó o el carrer Taquígraf Martí. En la pàgina que dediquem al Corpus en aquesta mateixa web hi ha tots els llocs de les danses i tots els elements que hi participen.

El Corpus compta amb nombroses danses i elements religiosos. Sens dubte el més característic és la Moma, la que enclou més contingut simbòlic i considerada la més antiga. Representa la lluita de la virtut contra el pecat. Altres danses destacades són les dels Gegants, els cèlebres Nanos, el Paloteig, provinent de l’arcaic ball de bastons, la Magrana, element específic de les processons valencianes del Corpus, els Arquets, els Cavallets, personatges bíblics, etc.

Des de fa dos anys gestiona tota la preparació del Corpus l’Escola de Danses de Xàtiva, la qual cosa implica un notable esforç participatiu; sols en les dansetes participen 150 alumnes de les escoles de la ciutat, que es renoven anualment, als que cal instruir en el ball. Per part de l’Ajuntament des de l’inici de la legislatura s’ha donat un nou impuls a la festa, amb la propiciació d’un acord entre l’Associació del Corpus, la Germandat de Confraries i la Junta Local Fallera per cobrir totes les escenes i personatges de la processó.

Un nou Museu del Corpus mostrarà, en un futur pròxim, molts dels elements que formen part d’aquesta tradicional celebració, com instruments, indumentària i objectes varis. Alguns d’ells, mentrestant, ja es troben exposats a la nau central de Sant Domènec i es poden visitar en l’horari d’obertura del recinte, de dimecres a diumenge de 10.00 a 14.00.