Blai Bellver, protagonista de l’agenda cultural de novembre

La commemoració del segon centenari del naixement de Blai Bellver, tipògraf, impressor, periodista i escriptor xativí, centra l’agenda cultural del mes de novembre a la ciutat. La Sala de les Columnes de la Casa de Cultura acull l’exposició El paper, tipografia, la impremta – II Centenari Blai Bellver 1818-2018, que s’inaugura el 8 de novembre.

L’exposició anirà acompanyada d’activitats que contribuiran a la comprensió de l’obra de Bellver i el seu context històric. El dia 15, la Casa de Cultura acollirà a les 19.00 la conferència La Xàtiva social, cultural i política de Blai Bellver, a càrrec de Germán Ramírez Aledón. El dia 22, a les 20.00, Toni Martínez parlarà sobre l’Aportació de l’obra de Blai Bellver a la història del disseny gràfic i del producte imprès. Per últim el dia 30, després de la presentació del llibre d’assaig guanyador dels premis literaris Ciutat de Xàtiva 2017, la companyia Bicicleta Teatre representarà l’espectacle Blai Bellver entre nosaltres.

Bellver va posar en marxa un petit obrador a Xàtiva, on el 1840 edità el seu primer opuscle. Sempre atent a les innovacions tècniques de l’època, a poc a poc va anar guanyant prestigi editorial. Tragué a la llum periòdics com La Fortuna (1844), El Setabense (1848) i La Correspondencia del Júcar, es dedicà també a la literatura, particularment en el camp satíric, y la seua activitat li valgué importants elogis i reconeixements.

L’agenda cultural del mes de novembre es completa amb exposicions de pintura, com les d’Iluminación Peris, de Javier Soro i de Miguel Terol, concerts, presentacions literàries, jornades, etc. Es pot consultar íntegrament en aquest enllaç.