Betlem 2022

El Betlem municipal de Xàtiva a mida natural tornarà a erigir-se aquest any com a dinamitzador principal del Nadal

Aquest divendres 16 de desembre (19h) s’inaugura el Betlem Municipal de Xàtiva, moment en el qual s’aprofitarà també per a realitzar l’encesa de llums de Nadal als diferents carrers de la ciutat.

Prèviament, a les 18 hores, l’home dels nassos iniciarà una cercavila des de la plaça del Mercat, acompanyat de batucada i animació, que seguirà pel carrer Botigues, carrer Trobat, plaça la Bassa, carrer Sant Francesc i finalitzant a l’Albereda Jaume I on hi haurà sorpreses, photocall i música.

Pel que fa al Betlem municipal, aquest any mantindrà l’estructura del passat exercici, amb uns 1.500 metres quadrats i unes 6.000 bombetes de llum i garlandes. També es comptarà amb diferents plantes ornamentals, aromàtiques, fruitals i hortalisses (600 unitats), algunes de les quals s’aniran reposant periòdicament. El recinte comptarà també amb unes 15 unitats d’arbrat i palmeres, 15 bombes d’aigua, 5 bombes de fum, 6 fonts, 23 figures humanes, 40 recreacions d’animals i unes 20 escenes diferents.

«Des del primer moment ens vam posar com a objectiu que el creixement del Betlem devia estar sempre supeditat a aportacions de materials reciclats i reutilitzats, tant amb estructures grans com en tancaments, ornament o ferramentes», ha indicat el regidor de Serveis Públics i Parcs i Jardins Ricardo Martínez, qui ha recordat que «la majoria dels elements han sigut aportacions del veïnat de Xàtiva, com ara roba, utensilis de cuina, eines artesanals i eines d’horta que converteixen el Betlem de Xàtiva en un autèntic museu etnològic».

Amb els anys, s’han anat reduint substancialment els materials no reciclables, donant pas a materials que es reutilitzen any rere any, passant d’emprar 90 metres cúbics d’àrids a 16, destinats a fer una base prèvia de palets i estructures obsoletes.

«No hi ha un plànol exacte de construcció del Betlem per a guiar-se, pel que cada any ens adaptem a les circumstàncies. Aquests dos anys passats haguérem d’adaptar el recorregut i la distribució per  a que es poguera veure tot sense entrar, el passat any incorporarem als Reis d’Orient i enguany a causa de les obres de la Glorieta hem hagut de modificar també una part del recinte», ha explicat Martínez.

També destaca especialment la il·luminació del Betlem, que fa que canvie totalment del dia a la nit, i en eixe sentit aquest any s’han incorporat llums led al llarg de tot el recorregut per tal de millorar l’experiència.

«Esperem arribar a les xifres de visitants similars a les dels darrers anys, i que sobretot tant els xiquets i xiquetes i els veïns i veïnes de Xàtiva, com la gent que passe per la nostra ciutat durant aquest Nadal, puguen gaudir del Betlem i de totes les activitats programades, moltes d’elles al voltant del Betlem», ha expressat l’alcalde de Xàtiva Roger Cerdà, qui ha remarcat que «aquest és un dels reclams turístics més importants que tenim durant el Nadal i per això hem preparat aquest Betlem amb tota l’estima i cura possible».

La propera setmana es realitzaran visites coordinades dels col·legis i centres escolars de la ciutat, i el Betlem municipal romandrà obert fins al diumenge 8 de gener de 2023 en horari de 9:45 a 21.30 hores (excepte els dies de festa, quan tindrà un horari especial)  i amb entrada gratuïta.