La batalla d’Almansa, s’exposa al Museu de Belles arts de Xàtiva

Dins de les commemoracions que tots els anys es celebren a Xàtiva al voltant del 25 d’Abril, el Museu de Belles arts (Casa de l’Ensenyança) exposa el quadre pintat en 1862 por Ricardo Balanca “La batalla d’Almansa”. Un llenç cedit por el Museo del Prado que s’exposa permanentment al Congrés dels Diputats. El quadre representa un moment de la derrota de les tropes austracistes a Almansa el 25 d’abril de 1707 que va derivar setmanes després en la crema de la ciutat de Xàtiva a mans de les tropes de Felip V. La pintura es podrà contemplar fins al 23 de juny.

Enguany a causa de la conjuntura electoral, el programa d’actes per a la commemoració del 25 d’abril s’ha traslladat al 4 de maig. Començarà a les 11 del matí en la plaça de la Trinitat amb una desfilada i una dansà fins la Porta de Sant Francesc al costat del monument als Maulets. El parlament de l’Homenatge als Maulets serà a càrrec de Paqui Borox, directora de l’Escola d’Adults de Xàtiva.

El consistori ha volgut reforçar les celebracions amb una exposició i conferència a càrrec de Juli Alandes: 600 anys de la Generalitat Valenciana el dia 2 de maig a la Casa de la Cultura.

El divendres 3 de maig el Museu de Belles arts acollirà la presentació del llibre Memòria de la destrucció. La Crema de Xàtiva i unes altres urbicidis, de Purificació Gª Mascarell i editat per la Institució Alfons el Magnànim.