Cultura i arrels
Carrers i places acullen un cicle festiu i vital
Cultura i arrels
Carrers i places acullen un cicle festiu i vital
Les festes són un dels símbols més clars de la identitat de Xàtiva. Un llegat cultural, en alguns casos transmès des de ben antic, extraordinàriament popular, ric i divers. Constitueixen, sens dubte, un dels atractius principals de la ciutat.
La Fira de Xàtiva, que se celebra des de l’any 1250, la processó del Corpus, una de les més antigues de la Comunitat Valenciana, la Setmana Santa o les Falles omplen d’activitat el cicle anual. L’abundant repertori festiu és possible gràcies al compromís i participació dels xativins. Passejar pels carrers de la ciutat i coincidir amb alguna de les seues celebracions és un regal pel visitant.
Fira de Xàtiva
La Fira de Xàtiva, o Fira d’Agost, se celebra per privilegi de Jaume I des de l’any 1250. Durant uns dies Xàtiva es converteix en capital d’una extensa àrea d’influència i els seus carrers es desborden de gent arribada de tot arreu. La inauguració i la cloenda son tot un esdeveniment que se celebra amb nits brillants d’espectacle.
Té lloc entre el 15 i el 20 d’agost. En cinc dies en carrers i places es combinen atraccions de fira, parades comercials i activitats culturals. La presència del bestiar, motiu original de la Fira, ha passat a un segon pla. D’entre les nombroses activitats destaquem el concurs de tir i arrossegament, present des dels anys 70 del segle passat, la nit de cant de les tradicionals albaes, el clàssic trofeu de motociclisme, el cicle de teatre infantil i el recuperat Festival de la Cançó.
Processó del Corpus
El mes de juny té lloc la processó del Corpus. Solemne, però a la vegada molt cridanera, ja que compta amb nombrosos elements de la cultura popular, la majoria amb dansa pròpia. Des dels orígens combina una part profana amb la religiosa.
Documentada en el segle XIV, és una de les més antigues de la Comunitat Valenciana. A partir de la dècada de 1980 s’inicià la recuperació d’aquesta processó, camí que ha portat al seu esplendor actual. Alumnes de les escoles es preparen durant setmanes per a executar les danses. Entre elles les dels gegants i cabuts, els llauradors, els arquets, la magrana o la característica Moma, que representa la lluita de la virtut contra el pecat. En la part religiosa desfilen nombrosos personatges que representen escenes bíbliques. Altre element significatiu és l’enramada, en què abans del pas de la processó els veïns escampen pel carrer plantes aromàtiques, a mode de catifa vegetal.
Falles
L’espectacular festa de les Falles té llarga tradició en Xàtiva. El 1865 es plantà el primer monument faller, a la Plaça de la Trinitat. Fou la primera ciutat on es van plantar falles, després de la de València. Les falles locals han estat declarades Bé d’Interès Cultural i formen part del conjunt declarat Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la UNESCO.
En l’actualitat es planten 19 falles, amb els seus corresponents monuments infantils. L’agenda d’actes arriba al punt àlgid durant la setmana fallera, que culmina el 19 de març, Sant Josep. Són dies per viure al carrer, en els que mai no falta la música i la pirotècnia, i són d’obligada visita els monuments que satiritzen la realitat. És molt característica la Baixada de Sant Josep, romeria que protagonitzen els fallers el dia 19 pel matí. El cicle festiu es tanca per la nit amb la cremà, la vistosa i simbòlica crema de la falla, encara que immediatament després la comunitat fallera ja comença a preparar les festes de l’any següent. Com a element genuí destaca la llarga tradició de llibrets fallers, publicacions anuals de cada falla que manifesten una sociabilitat festiva en constant evolució.
Setmana Santa
La Setmana Santa de Xàtiva és una de les més importants de la Comunitat Valenciana i una de les més antigues, no de bades els seus orígens es remunten a finals de l’edat mitjana. La ciutat compta amb una Germandat de setze confraries, així que parlem d’una festivitat amb gran participació.
Des de diferents llocs les confraries trauen les seues imatges, entre les quals destaquen peces dels segles XVII i XVIII. Alguns dels passos s’han atribuït a l’escultor valencià Josep Esteve i Bonet. Durant la Setmana Santa els carrers de la ciutat congreguen nombroses persones que s’acosten per contemplar les processons, de solemnitat colpidora i dipositàries d’un ric patrimoni històric, artístic i religiós. L’Eccehomo i Nostra Senyora de la Soledat són els protagonistes d’una de les processons més conegudes: la de les Cortesies o l’Encontre que se celebra el Dimecres Sant enfront de l’església de Sant Francesc.
Societats musicals
La música és una de les arts més arrelades en el territori valencià i constitueix un tret important d’identitat col·lectiva. També a Xàtiva, que la viu intensament. La música està present durant tot l’any acompanyant el cicle festiu, o qualsevol acte cultural o d’altra mena. La ciutat compta amb dues societats musicals d’alt nivell artístic, amb més de cent anys d’història. La Primitiva Setabense, coneguda com la Vella, i la Nova de Xàtiva. Ambdues tenen seu permanent en el Gran Teatre, on programen concerts amb regularitat.