AIXOPLUC

La Ruta de la Memòria

AIXOPLUC

La Ruta de la Memòria

Aquesta escultura, erigida en 2006, testimonia un dels fets més luctuosos que han marcat la història de Xàtiva, el bombardeig de l’estació de ferrocarril, el 12 de febrer de 1939, on moriren unes 150 persones. El seu autor, Miquel Mollà, ha volgut transmetre la idea de refugi mitjançant les dues ales que s’obrin i on les persones visitants poden interactuar amb l’obra i sentir la seua protecció.

El dia 12 de febrer de 1939, diumenge, entre les 9.45 i les 10.30 hores, cinc avions pertanyents al 27 Gruppo de l’Aviazione Legionària delle Baleari, model Savoia SM-79, procedents de la base balear de Son Sant Joan, van sobrevolar l’estació de ferrocarril de Xàtiva. Allí es trobava el seu objectiu: un tren que transportava els soldats de la 49a Brigada Mixta republicana i alguns d’altres unitats, arribats del front de la Manxa. En eixos moments l’estació de Xàtiva desbordava activitat, ja que nombroses persones van acudir als seus voltants per a esperar els soldats.

Quan els avions van soltar les 20 bombes de 250 kg, l’impacte va ser devastador; no solament van ser els soldats del tren, sinó homes i dones, joves i persones ancianes o xiquets i xiquetes, les víctimes d’aquest innecessari acte de terror, ja en els últims dies d’una guerra que finalitzaria a penes un mes després. Especialistes en la matèria han destacat que, a més de ser innecessari, s’emmarcava dins d’una estratègia de terror gratuït, fruit de la naturalesa d’un règim dictatorial nascut a sang i foc.

INFORMACIÓ

AIXOPLUC

Av. Ausiàs March, 1C