Torna el Corpus de Xàtiva, que des d’enguany compta amb un Museu
Un any més la celebració del Corpus omplirà els carrers de Xàtiva, el diumenge 23 de juny. El Corpus de Xàtiva, amb tots els seus elements de cultura popular i religiosa, representa un dels principals patrimonis culturals de la ciutat i una de las celebracions més importants del calendari festiu.
Enguany la festivitat ha fet un pas més cap a la seua revitalització, amb la inauguració del Museu del Corpus a la Casa Santandreu, dins el recinte de Sant Domènec, on molts dels instruments, indumentària i objectes de la processó estan exposats com a reclam turístic i cultural de la ciutat. En les dependències del Museu es conserven figuren amb més de cent anys d’antiguitat, que s’aniran restaurant progressivament. A més a més, l’Ajuntament ha sol·licitat la declaració del Corpus de Xàtiva com a Bé d’Interès Cultural Immaterial.
El recorregut habitual comptarà amb dèneu parades, en què els diferents grups realitzaran les seues danse. Entre els llocs d’aturada es troben la Seu, la plaça de la Bassa, la plaça de Sant Jaume, el carrer Corretgeria, la plaça de la Trinitat, la plaça Benlloch, la plaça de Santa Tecla, el carrer Segurana, la plaça Enríquez, la porta de Sant Francesc, el portal del Lleó o el carrer Taquígraf Martí. En la pàgina que dediquem al Corpus en aquesta mateixa web hi ha tots els llocs de les danses i tots els elements que hi participen.
El Corpus compta amb nombroses danses i elements religiosos. Sens dubte el més característic és la Moma, la que enclou més contingut simbòlic i considerada la més antiga. Representa la lluita de la virtut contra el pecat. Altres danses destacades són les dels Gegants, els cèlebres Nanos, el Paloteig, provinent de l’arcaic ball de bastons, la Magrana, element específic de les processons valencianes del Corpus, els Arquets, els Cavallets, personatges bíblics, etc.
El cartell d’enguany de la Festa ha estat obra de l’artista Maria Gosalbes, la inspiració de la qual estat el nou Museu del Corpus.